Rouwkaart zonder rouwrand

maar mét besneeuwde bergtop! Geen standaard rouwkaart, maar een heel persoonlijke kaart.
Kaart zonder rouwrand

Tijdens de eerste kennismaking, net na het overlijden van hun vader, gaven de kinderen van de overledene aan dat hun vader vroeger zo kon genieten van de wintersportvakanties. Ook in de laatste jaren, dat het skiën niet meer zo goed ging, ging hij toch met de familie mee om te genieten van de bergen en het samenzijn.

Toen we even later spraken over de rouwkaart, werd snel duidelijk dat we deze zo persoonlijk mogelijk zouden maken. Wel met foto van de overledene, maar niet zo prominent op de voorkant. Een foto op de voorkant heeft als voordeel dat de ontvangers deze een poosje neer kunnen zetten, om zo diegene te herdenken, om stil te staan bij het verlies. Het nadeel is, dat sommigen het confronterend vinden, om een overledene direct te zien bij het openen van de envelop. Een heel persoonlijke keuze, die ieder voor zich mag maken. In dit geval kozen we er dus voor om de foto aan de binnenkant van de kaart te doen.

Daarna zijn we gaan zoeken, wat past écht bij hem, met welk beeld laat de kaart zien wie hij (ook) was? Voor sommigen kan dit een kaartspel zijn, wat wekelijks gespeeld werd. Of een mooie bloem, het strand of een natuurgebied, waarvan men weet dat de overledene hier veel van hield. Vanwege de geliefde wintersportvakanties dachten we aan een skipiste, een besneeuwde bergtop. Om te voorkomen dat de geadresseerden hier een vakantiekaart-gevoel bij zouden krijgen, hebben we wel gebruikt gemaakt van een traditionele envelop met rouwrand en rouwzegels voor de verzending. Dit zorgt ervoor dat de ontvanger, nog vóór het openen van de envelop, weet dat het om een overlijdensbericht gaat.

Om ook de liefde voor bepaalde muziek te laten zien, hebben we op de achterkant van de kaart, in een heel licht lettertype, een muziekstuk geplaatst. Door aan de binnenkant gebruik te maken van een kleur lettertype, die overeen kwam met het rouwboeket, werd de kaart onderdeel van een mooi geheel. In alles wat de familie deed, is goed nagedacht over of dit wel echt bij hun partner en vader paste. Onlangs is de voorkant van een andere rouwkaart, gebruikt om een print te maken, welke op de kist van Beerenberg aangebracht werd. Ook dit kan zorgen voor een persoonlijke aanpak, één geheel.

Kleine accenten kunnen het verschil maken, evenals een klein foutje, maar dan de verkeerde kant op. Een goede samenwerking, check, check en dubbelcheck, alles moet op het juiste moment samenkomen. Een kaart wordt vaak onder tijdsdruk gemaakt, deze moet op snel verstuurd worden zodat er nog afscheid genomen kan worden, of men wordt uitgenodigd voor de uitvaart. Steeds vaker wordt zowel een digitale rouwkaart, als een papieren versie gemaakt. Zeker in de tijd van de beperkende corona-maatregelen, waren meerdere versies van een kaart heel handig. Een kaart ter kennisgeving, een uitnodiging om te komen condoleren en een uitnodiging voor de uitvaartbijeenkomst.

Sanneke de Graaf

Sanneke de Graaf

Ieder leven, elke levensstijl en elk individu is anders. Waarom lijken de meeste uitvaartbijeenkomsten dan zo op elkaar?

Inspiratie

Recente posts