Thuis afscheid nemen

Afscheid thuis

De eigen omgeving, de intimiteit van thuis, het bekende en het vertrouwde. Niet ieder huis is geschikt om thuis afscheid te nemen, maar als het wel kan voelt dit heel vertrouwd. Thuis een afscheidsbijeenkomst organiseren kan heel goed, je bent alleen afhankelijk van de beschikbare (buiten)ruimte. Je kunt zowel een thuisopbaring realiseren, als het organiseren van de afscheidsbijeenkomst in eigen huis of tuin.

Vaak kiezen mensen er voor om iemand in de kist vlak bij het raam te plaatsen. Als de overledene lange tijd ziek is geweest, of door andere omstandigheden aan huis gebonden was, is het uitzicht op buiten of een tuin vaak iets waar de laatste tijd veel naar werd gekeken. Er werd extra genoten van een vogel die in een boom in een buurt kwam, of van de verandering van de jaargetijden. 

Soms is een huis te klein, of kan de draai met de kist niet gemaakt worden. We zullen er altijd alles aan doen om iemand thuis op te baren als dit de wens is, maar heel soms lukt dat toch niet. 

Onlangs hebben we ook een afscheidsbijeenkomst thuis gehouden, voor iemand die zo lang ziek thuis was, dat het onnatuurlijk voelde om haar voor het afscheid in een andere ruimte te plaatsen. Een kleinere groep mensen kwam bij elkaar in de woonkamer, alleen de meest nabije familie en vrienden waren aanwezig. Samen hebben we haar lievelingstaart gegeten, haar muziek gedraaid en zijn er herinneringen opgehaald. Herinneringen van jaren geleden, maar ook van de laatste paar dagen waarin zij afscheid van het leven nam. Een laatste groet en samen de kist sluiten, voordat ze door haar dierbaren naar buiten werd gedragen. Een laatste keer weg uit haar huis, een laatste rit door de straat. 

Vorige zomer hadden we de luxe van een grote tuin en mooi weer, toen we een afscheid in iemands tuin mochten organiseren. Stoelen, techniek, catering, een podium, parasols, alles was op tijd aanwezig om dit afscheid te realiseren. De zon scheen, de vogels floten en het was mooi, een afscheid op de plek waar de overledene het allerliefst was. 

Maar het meest indrukwekkend was misschien wel de afscheidsdienst in de slaapkamer. Een niet al te grote slaapkamer op de begane grond, met 10 familieleden die in een kring zaten. Ieder had een brandend kaarsje vast en samen deelden ze hun verdriet in hun verhalen. Iemand zong een zelfgeschreven muzieknummer en een ander was stil, ieder op zijn eigen manier. 

Een afscheidsbijeenkomst hoeft niet in een grote aula met veel mensen, klein en intiem kan heel bijzonder zijn. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken, we passen ons aan naar jouw wensen. 

Sanneke de Graaf

Sanneke de Graaf

Ieder leven, elke levensstijl en elk individu is anders. Waarom lijken de meeste uitvaartbijeenkomsten dan zo op elkaar?

Inspiratie

Recente posts