Geen kist, maar een mand

Er is best een grote groep mensen, die bij een kist, een koude en harde associatie hebben. Het idee om zelf in zo’n kist te liggen, of daar je dierbare in te moeten (laten) leggen, kan veel weerstand oproepen. Helemaal niet gek, je omringt je graag met mooie en aansprekende spullen, ook bij het einde kan dat zo zijn.
Bamboe mand

Voor kinderen wordt vaker aan een uitvaartmandje gedacht, maar voor volwassenen minder vaak. Terwijl er zulke mooie uitvaartmanden te verkrijgen zijn! Het voordeel van de werkwijze van Het Afscheidsbureau is, dat er geen vaste samenwerking is met één kistenleverancier. Dit betekent dus, dat bij de voorbereiding van elk afscheid, alle opties open zijn. De mand die op de foto te zien is, is met zorg uitgekozen door de dochter en schoonzoon van de overledene. Zij wilden graag wat anders dan anders, iets dat past bij hen. Deze uitvaartmand is gemaakt van gevlochten bamboe, een product dat milieubewust is. Omdat bamboe snel groeit, is het heel geschikt om te vlechten. Een bewuste keuze. Aan de binnenkant is natuurlijk katoen bevestigd, voorzien van een mooi kussentje. Geen sluitschroeven, maar hout en touw om de mand te sluiten. Gecombineerd met een kleurig bloemstuk, oogt het zo heel vriendelijk.

Omdat de dochter het overlijden al aan zag komen, is de mand vooraf besteld. Het voordeel daarvan was, dat we haar moeder na het overlijden, op konden halen met de mand. De verzorging vond plaats in haar eigen omgeving en ze verliet haar woning in deze mooie mand. Voor nabestaanden kan dit prettiger zijn dan vervoer op een brancard.

Als je op zoek bent naar een ‘vriendelijke’ kist, is een gestoffeerde kist ook een mooie optie. De Zavadi kisten van Akidia zijn aan de buitenzijde voorzien van een 100% katoenen of linnen bekleding, met een zachte gewatteerde tussenlaag. Ook de binnenbekleding is volledig gewatteerd en van ongebleekt katoen. Een mooi dessin van kleurige veldbloemen, zachte witte wolken, een abstracte afbeelding of andere motieven, er is veel keuze. Ook de persoonlijke kisten van Beerenberg kunnen een heel zachte uitstraling krijgen, door een zelfgekozen persoonlijk ontwerp. Hoewel er heel veel ontwerpen zijn, is het ook nog mogelijk om zelf iets te laten samenstellen. Door zelf iets te ontwerpen, ben je op een andere manier met rouwen bezig en krijg je het gevoel dat je de overledene iets mee kunt geven op de laatste reis. 

Sanneke de Graaf

Sanneke de Graaf

Ieder leven, elke levensstijl en elk individu is anders. Waarom lijken de meeste uitvaartbijeenkomsten dan zo op elkaar?

Inspiratie

Recente posts