Een uitvaart in Corona-tijd, erehaag

Vanwege de Corona-maatregelen en de beperkingen volgens de opgestelde richtlijnen, is het vaak niet mogelijk om iedereen uit te nodigen die je wilt uitnodigen voor een uitvaartbijeenkomst. Omdat er keuzes gemaakt moeten worden tussen wie wel en wie niet, zie je dat er vaak gekozen wordt om het sowieso in kleine kring te houden. De ene tante wel en de andere niet, dat zorgt voor gedoe. Daarom maar alle tantes niet! Maar als die tante niet kan komen, kun je dan wel de buren uitnodigen waar je eigenlijk heel veel meer contact mee hebt?
Erehaag

Gelukkig hebben steeds meer locaties de mogelijkheid om, helaas wel via ingewikkelde codes, in te loggen en via livestream mee te kijken en luisteren. Bij crematorium Haagse Duinen bieden ze het momenteel zelfs kosteloos aan!

Behalve dat je als nabestaande verdriet hebt, hebben mensen die je misschien niet uit kunt nodigen, dat ook. Het is fijn als je ze toch een mogelijkheid kunt bieden om afscheid te nemen, zonder dat je iedereen thuis hoeft uit te nodigen, of een speciale afscheidsavond hoeft te organiseren. Een mooie en indrukwekkende mogelijkheid is dan een erehaag. Een laatste groet aan de straat waarin de overledene heeft gewoond, een laatste keer door de straat rijden. Mensen vinden het fijn om iets te doen, om te laten zien dat zij ook verdriet hebben, of juist met je meeleven. Lukt dit niet, omdat bijvoorbeeld je straat te druk is, of je in een winkelstraat woont? Dan zou je ook kunnen kijken naar de mogelijkheid bij een crematorium of begraafplaats, een erehaag bij aankomst daar is ook heel erg mooi. Bij jongere mensen die overlijden, zie je vaak dat een erehaag gevormd wordt bij een school, of sportvereniging.


Omdat groepsvorming niet is toegestaan, is het van belang dat dit goed begeleid wordt. Juist in deze tijd moeten mensen voldoende afstand houden, dus een begeleider die de mensen op de plek plaatst en hen vraagt afstand te houden, is aan te bevelen. Wanneer iemand veel van een bepaalde kleur hield, kun je de belangstellenden vragen om die kleur kleding te dragen. Of als iemand van rozen hield, om elk een roos in je hand te houden. Een tennisvereniging kan bijvoorbeeld met een racket in de hand, de haag ook echt tot haag vormen, door het racket allemaal met de rechterhand in de lucht te houden. Een extra aandachtpunt is de rouwwagen, het is wel zo mooi als deze veel glas aan de zijkanten heeft, zodat de belangstellenden in de erehaag ook de kist en de bloemen goed kunnen zien.


Op de foto zie je een erehaag, met afstand tussen de aanwezigen. Voorop lopen de kleinkinderen van de overledene mee, samen doen we een uitgeleide van opa uit de straat. Buren hebben vlaggen halfstok gehangen en de gezinsleden reden achter de rouwauto aan.

Sanneke de Graaf

Sanneke de Graaf

Ieder leven, elke levensstijl en elk individu is anders. Waarom lijken de meeste uitvaartbijeenkomsten dan zo op elkaar?

Inspiratie

Recente posts