Herdenking organiseren

Alles kan

Een uitvaartceremonie is bedoeld om op een waardige manier, samen met anderen die voor de overledene dierbaar waren, afscheid te nemen. Een moment waarin het leven overdacht wordt, waarin herinneringen gedeeld worden, maar waarin vooral ook verdriet om het gemis mag zijn. Het verliezen van een dierbare is moeilijk, het delen van rouw en gemis kan het draaglijker maken. Eer betonen, maar ook loslaten.

Tussen overlijden en de dag van de uitvaart zit meestal maar een paar dagen. Voor sommige mensen is dit te kort om een waardige afscheidsbijeenkomst te organiseren. Of vanwege de dreiging van een virus, omdat nabestaanden niet konden reizen, omdat het lichaam ter beschikking van de wetenschap is gesteld, of vanwege een 'lamgeslagen gevoel'. Juist in dit soort gevallen kan de behoefte aan een herdenkingsbijeenkomst groot zijn.

Het voordeel van een bijeenkomst organiseren, die niet tegelijk met de uitvaart plaatsvindt, is dat alles mogelijk is. Alles, om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Precies zoals de overledene had gewild, of juist precies dat, waar de nabestaanden behoefte aan hebben. In een kerk, op een groen landgoed, een schip, een industriële (bedrijfs)locatie of juist een strandtent, alles kan. Informeel herinneringen ophalen, of juist een formele plechtigheid.

De mogelijkheden

Uw wensen staan centraal

Graag denken we samen met u mee over alles wat hierin mogelijk is. Geen standaard bijeenkomst, geen kant en klaar draaiboek. Uiteindelijk zorgen wij voor een draaiboek, maar wel samengesteld op basis van uw wensen. De uiteindelijke regie zal bij ons liggen, wij voeren uit wat we samen hebben vastgelegd zodat de nabestaanden zich hier niet druk over hoeven te maken. Deze regie betreft bijvoorbeeld:

  • Het verkrijgen van inzicht in de wensen, wat past, wat past niet en waar is de grootste behoefte aan?
  • Het samenstellen van een goed programma. Niet te lang, niet te kort, voldoende ruimte voor ontmoeting en herdenking
  • Alle contacten met de locatie, catering en techniek, zowel vooraf als op de dag zelf
  • Het samenstellen van een uitnodiging, al dan niet digitaal
  • Inventariseren van de technische wensen betreffende geluid (bijv. microfoons, muziek), beeld (bijv. beelden van de overledene op schermen) en verlichting (sprekers uitlichten, sfeerlicht in de locatie, etc) en eventueel live streaming
  • Die ene hele lekkere koffie, die speciale wijn uit Spanje of dat perfecte toetje van dat ene restaurant. Vertel me waar de herinneringen liggen, wat mogelijk is regel ik. Eten en drinken verbindt, verhalen ontstaan en verbindingen worden gelegd
  • Voorbereidingen met de juiste sprekers en/of musici. Wat minder ervaren sprekers kunnen begeleid worden om de juiste boodschap over te brengen
  • Het wel of niet betrekken van kinderen in de herdenking. Hoe mogen zij de overledene herinneren en hoe draagt deze bijeenkomst hier aan bij? Kunnen zij hun verlies verwoorden, of is het vooral belangrijk dat zij zien hoeveel mensen nog om hen heen staan?
  • Alle overige opties bespreken we. Denk aan een fotograaf, een aandenken, vervoer, decoratie of juist soberheid.
  • Een duidelijke begroting, zonder verrassingen achteraf. Aan de hand van een door u bepaald budget inventariseren we de mogelijkheden. In de begroting staat een vast tarief voor de organisatie, alle overige (inkoop) kosten worden één-op-één aan u doorberekend, dat is wel zo helder.

Referenties

Bel

Whatsapp

Email